'

In deze subpagina ga ik uitleg geven over threshold 4. Threshold 4 gaat over onze zonnestelsel, over de aarde en over de platentektoniek. Ook geef ik uitleg over hoe de aarde is ontstaan,hoe het er vroeger uitzag en welke periodes er op de aarde hebben plaatsgevonden. 

Threshold 4 De Aarde en Het Zonnestelsel. 

De vierde threshold gaat over onze aarde en zonnestelsel. De ingrediënten hiervoor zijn nieuwe chemische elementenwolken van chemie rijke materie en het opnieuw vormen van sterren. De goldilocks conditions van deze threshold zijn zwaartekrachtgroei en willekeurige botsingenHierdoor ontstaan de nieuwe complexiteitenastronomische lichamen die chemisch rijker zijn dan sterrenplanetenonze zonnestelsel en meer complexe structuren. 

Threshold 4 De Aarde en Het Zonnestelsel. 

Tegenwoordig bestaat ongeveer 98% van de atomaire materie In het universum uit waterstof en helium. Maat threshold 3 zorgde voor de andere 2%. Dit zijn alle andere elementen in het periodiek systeemDit maakt geweldige dingen mogelijkDeze verschillende elementen kunnen samen combineren om verschillende materiesoorten te vormen. . Wanneer nieuwe sterren worden gevormd worden ze omringf door enorme wolken met chemisch rijke materieDeze wolken draaien in verschillende banen rond de sterren. Die stoffen combineren samen en zo ontstaan planetenEr zijn planeten met een hoge concentratie van die stoffen zoals de aarde, 

 

De vroege atmosfeer 

Ik heb deze video gekozen omdat ik wel benieuwd was naar de atmosfeer vroeger. De video gaat over hoe de atmosfeer er vroeger uit zag. Ik kreeg door de video een duidelijke beeld over hoe de atmosfeer er vroeger uit zag. Eerst was de atmosfeer en groterustige plek met wat rotsenAlles begon toen door die rotsen weer andere dingen werden gevormdZoals magma en andere gassen. Door middel van differentatie ontstonden er ook oceanenTotdat er een metoriet botste wat ervoor zorgde dat een deel van het materiaal op aarde verdweenDeze materie vormde een andere planeet namelijk de maanVolkanische activiteiten zorgde weer voor andere gassen in de atmosfeer. Ook biologie had een effect op wat er allemaal was in de atmosfeer. Door fotosynthese die plaatsvond door de cyanobacterien ontstond bijvoorbeeld veel zuurstof. Ook de ozon-laag werd gevormd 20/30 km boven de aarde die ons beschermt van ultraviolette-stralingKortom biologie,geologieastronomie en periodiek verschillen zorgde allemaal voor hoe de atmosfeer er nu uit ziet. In de video zag ik duidelijk de transformatie van de atmosfeervooral de plaatjes in de video hielpen met het voorstellen van hoe de atmosfeer er vroeger uit zag. 

 

Hoe zag de aarde er vroeger uit? 

Ik heb deze video gekozen omdat ik een duidelijkere beeld wilde over hoe de aarde er vroeger uit zag. Ik verwachtte plaatjes etc. In de video wat dus voor een duidelijke beeld van de vroegere aarde zou moeten zorgen. De video gaat over hoe de aarde er vroeger uitzagDoordat er in de video een vergelijking wordt gemaakt met wat er zou gebeuren als je zelf nu terug in de tijd zou gaan wordt het onderwerp direct duidelijk. Je komt lava tegen, je kan niet ademen, je ziet meteorietenook merk je de straling. De aarde was vroeger heel heetDit kwam door radiactoviteitook wanneer er nieuwe planetenmeteorieten etc. Worden gevormd komen er enorme hoeveelheden warmte vrij. Ook druk zorgt voor warmte. Het was zo warm dat de aarde smolt, het vormde lagenEr zijn verschillende lagen in de aarde.  Elke laag heeft zijn eigen inhoud. De lagen zijnVloeibare kern, Vaste kern, Aardmantel en aardkorst en de atmosfeerAls je kijkt naar de aarde vroeger, en de kaarten die zijn gemaakt van de aarde kun je zien dat de continenten bewegenDit kunnnen wij niet waarnemen vanwege dat we niet lang genoeg levenEr wordt beweerd dat de aarde ooit een continent was. Dit is aannemelijk omdat de vorm van de continenten elkaar aansluitenDit wordt pangea genoemd. Door vulkanische activiteiten wordt de aardkorts verschoven en uitbreidtEr zijn twee soorten korsten : oceanisch en continenteelDoordat de oceanische zwaarder is verdwijnt het onder de lichtecontinentele korst. Zo worden bergen gevormd. Bergen worden dus gevormd door verschillende platen die zo langs elkaar bewegen of van elkaar afgaan dat er iets wordt gevormd. 

 Ik vond deze video leerzaam. Ik kwam er achter waaruit de aarde bestaat en hoe het nou eigenlijk werkt. Ook gaf het een duidelijke verklaring van hoe de verschillende bergen zijn gevormd. 

 

Onze veranderende wereld. 

Ik heb deze vidoe gekozen omdat ik er achter wilde komen wat er nou eigenlijk verandert op onze wereld. De video geeft een duidelijke uitleg over hoe de aarde veranderdAls je kijkt naar de aarde zou je denken dat het uit een deel bestaat, maar dit is niet het geval. Het bestaat uit vele platen, die constant bewegenSommige delen zijn continentensommige oceanenEr is een systeem op aarde waarbij platen steeds bewegen. Ze bewegen na elkaar toe of van elkaar afDeze platen kunnen ook invloeden op ons hebbendoordat platen bewegen kunnen er aardbevingen ontstaan. Dat de platen bewegen verklaart ook dat de continenten vroeger 1 continent waren. De platen zorgde dus ervoor dat de continent uiteen ging. Ik vond deze video erg interressant. In de vorige video werd al globaal uitgelegd wat platentektoniek inhouddeze video gaf daar een beter beeld over. Hij gebruikte tijdens het uitleggen voorbeelden wat duidelijk maakte hoe de coninenten vroeger waren, en hoe ze nou eigenlijk uit elkaar zijn gegaan. 

Crash course: Ons zonnestelsel en de aarde. 

Ik heb deze video gekozen omdat ik er achter wilde komen hoe onze zonnestelsel is gevormd. De video geeft uitleg over hoe de aarde en zonnestelsel is gevormd. De aarde is gevormd door middel van de zon en de zon door middel van de sterren. De aarde is alleen 0.01 van alles. Meteorieten vallen op aarde, we kunnen zien aan de meteorieten hoe oud ze zijn. Het is meer aannemelijk dat onze zon is ontstaan uit een supernova omdat de stukken daar meer op lijken.  

Er waren niet alleen elementen in onze zonnestelsels, de hitte zorgde voor meer complexere configuraties van elementen. Elektrostatische krachten zorgde voor dat de stoffen in onze zonnestelsel botsten en aan elkaar plakten. Dit zorgde ervoor dat deze elementen dus steeds groter werden en een grote materiaal vormden zoals planeten. Al deze ‘planeten’ die botsen zorgde voor een enorme hitte. Zo warm dat de aarde wel leek op een lava. Ook vond er differentatie plaats, wat voor de lagen op aarde zorgde. De zwaardere elementen vormden de kern in het midden.  

Al de gassen die waren op aarde vormden juist de buitenste laag: de atmosfeer.  

De aarde was dus heel heet vroeger, dit zorgde voor hoe de aarde er nu uit ziet. Veel materialen ontstonden. Ook oceanen ontstonden.  

Ook de platentektoniek is iets wat zich vroeger afspeelde, maar ook nu speelt het af. Het beinvloed de continenten en de beweging van continenten. Ook zorgt het voor aardbevingen wat weer zo zijn invloeden heeft op de mensen. De platentektoniek zorgde ook ervoor dat toen er maar een continent was mensen konden handelen. Mensen kwamen bijelkaar en ziektes werden verspreid. Wat ook weer voor immuniteit zorgdeAlles was kortom precies goed om de aarde uit te bereiden en een beter plaats van te maken waar leven kan plaatsvinden. 

Ik vond dit een video waar vooral herhaling was. In de vorige videos en thresholds had ik al veel geleerd over hoe de aarde en zonnestelsel is ontstaan en wat de platentektoniek is. Deze video was een samenvatting van hoe alles eigenlijk is ontstaan golobaal en was dus vooral veel herhalingToch heb ik nu wel een duidelijkere beeld over wat de invloeden nou precies zijn van bepaalde gebeurtenissenbijvoorbeeld de pangea. Dat had niet alleen invloed op waar de continenten waren maar ook op hoe we nu leven.  

 

Inleiding tot de geogolie. 

Ik heb deze video gekozen om te begrijpen wat geogolie inhoud omdat ik dat niet wist. In de video wordt uitgelegd over wat geogolie is en wat een geogolist allemaal doet. Een geogolist probeert de aarde te begrijpen. Deze mensen wonen overal op aarde om zo de aarde te begrijpen. Er zijn twee aspecten van geologie : processen op aarde nu, verleden van de aarde. Om over de verleden te begrijpen kijken geogolisten naar meteorieten, en stenen. Ze gebruiken bij het ontdekken van de informatie over het verleden van de aarde: een hamer, een kompas, een microscoop, een spectrometer. Er zijn vragen die deze geologisten proberen te beantwoorden bijvoorbeeld over waarom heeft de aarde platentektoniek en de andere planeten niet, sinds wanneer is er leven op aarde, wanneer was het warm op aarde, wanneer koud? Deze vragen werden allemaal beantwoord door te kijken naar stenen en fossielen die zich daarin bevinden.  

Ik vond deze video een hele interessante video. Ik had geen idee over geologisten. Ik wist ook niet dat er verschillende geogolisten waren, en verschillende mensen die zich allemaal richten op andere onderwerpen. Dit vond ik erg fascinerend om te zien. 

Introductie tot de geologische tijdgrafiek 

Ik heb deze video gekozen omdat ik meer wilde weten over de geologische tijdgrafiek. Deze video geeft uitleg over de geologische tiidgrafiek. Periodisering is geschiedenis verbreken in periodes. Er zijn ook periodes die niet persee een bepaalde tijd plaatsvinden: dit noem je informale periodes. Geogolisten verdelen de geschiedenis in twee delen die heel lang zijn dit wordt de eonen genoemd. Er zijn ook kortere tijdperiodes. Deze periodes worden formele periode ls genoemd. Er zijn 4 eonen. Hedean is in het begin wanneer de aarde heel heet was. Archean en proterozoic was de tweede en derde periode. Dit was een rustige periode waar niet veel gebeurde. De vierde periode is phanerozoiceon. Dit is de periode waarin leven ontstond. Deze eonen bestaan weer uit intervallen die we tijdperken noemen. Phaneozoic bestaat weer uit 3 intervallen oude leven, midden leven, jonge leven. Elke periode heeft zijn eige karakters.  

 

Ik vond dit een hele interessante video. Het ging over de tijdperken die we hebben op aarde. Ik wist al veel over de PhanerozoiceonDit hadden we namelijk geleerd bij biologie maar dit was maar een heel kleine deel. Ik weet nu ook over de andere 3 periodes, wat ik erg interessant vond. 

 

De zonnestelsel op schaal: 

Ik heb deze video gekeken om een duidelijke beeld te krijgen over hoe de zonnestelsel op schaal eruit zietGeen een foto die we nu zien van de zonnestelsel is op schaal. De enige manier om deze schaalmodel waar te nemen is om het te bouwen. Je kunt in de video waarnemen hoe groot en klein de planeten zijn op schaal. Ook kun je zien wat de afstanden nou daadwerkelijk zijn tussen de planeten. Zelf kon ik de afstanden niet voorstellen omdat het zo een enorme afstanden zijn , maar deze video zorgde ervoor dat ik toch een goed genoeg beeld kreeg van hoe groot de afstanden zijn. Er zijn weinig mensen die de echte zonnestelsel hebbe waargenomen, dit was een hele interessante en leerzame video die je toch de zonnestelsel probeerde te laten zien hoewel je het toch niet echt ziet. 

'