In deze sub pagina ga ik uitleg geven over threshold 1. Threshold 1 gaat over de Big Bang ook wel de Oerknal. Ik ga uitleggen over het universum. Hoe is het ontstaan?, wat heeft er voor gezorgd?, is er een planeet zoals de aarde? In deze subpagina krijg je hier antwoord op. Ook kan je lezen over mijn eigen bevindingen tijdens het onderzoeken. 

 The Big Bang  

De eerste threshold is de Big Bang. De Big Bang heeft 13.7 miljard jaar geleden plaatsgevonden. Dit leidde tot het ontstaan van de hele universum. Ik heb hierbij geleerd hoe alles is ontstaan is in het universum. We weten niet hoe en waarom de Big Bang is ontstaan . We hebben niet veel bewijs om te weten hoe het is ontstaan dus we weten niet wat de ingrediënten en de goldilock conditons zijn. Wat we wel weten is dat de Big Bang  zorgde voor alle grondstoffen om ons heen vandaag. Na de oerknal ontstonden ruimte en tijd. Er was ook matterie en energie die na de Big Bang gescheiden werden van elkaar. 

De Big Bang zorgde voor al deze verschijnselen. Er ontstond hierdoor van niets, iets. Ik heb gemerkt dat we door de jaren heen steeds meer te weten zijn gekomen over de Big Bang, maar we komen er ook achter dat we nog heel veel niet weten.

Ook licht is iets wat we onderzoeken in het universum en het maakt niet uit waar je leeft, wanneer je in de ruimte kijkt kijk je terug in de tijd. Licht reist met een constante snelheid. Licht is zo snel dat wanneer als het licht vandaag verlaat dat het pas over 323 jaren op aarde komt. Ik weet dat je dit ook kunt vergelijken met een ballon met stippen, wanneer je de ballon opblaast gaan de stippen steeds meer uit elkaar en dit gebeurd ook in het universum maar in het universum zijn de sterrenstelsels zelf wel stilstaand. Ik heb ook gemerkt dat de meeste informatie over het universum is uitgevonden door telescopen. Door bijvoorbeeld de hubble space telescope hebben we veel geleerd en gezien over het universum. 

Dit is een infographic wat ervoor zorgde dat ik een goeie beeld kreeg over hoe de Big Bang er daadwerkelijk uit ziet.

 

Hoe denken wij over het universum?

De grootste vraag op aarde is hoe is alles begonnen en er zijn veel antwoorden. Sommige zeggen er was geen begin want alles was er al, sommige zeggen dat er een god is. Ik zelf geloof in een god. Er zijn ook wetenschappers die met hun eigen theorieën komen. Er was bijvoorbeeld een astronoom Ptolemy hij geloofde dat de aarde in het midden was en rond de aarde waren er andere planeten. Rond 1500 en 1700 ontstonden er nieuwe gedachtes over de universum. Als de zon in het midden is leek alles veel logischer en dit klopte ook. Ook was het niet rond maar in een soort van ovaal. Alle astronomen, wetenschappers kwamen bij een om uit te zoeken hoe alles eigenlijk is begonnen op aarde. Hoe we na het universum kijken verschilt na jaren steeds weer. Het universum heeft dus een evolutie doorgaan. 

Ik heb geleerd hoe verschillende wetenschappers dachten over het universum. Hun ideeën hebben ervoor gezorgd dat ook veel andere mensen anders begonnen te denken over hoe het universum daadwerkelijk is ontstaan.Veel wetenschappers kwamen met theorieën, veel van die theorieën zijn weer verdwenen, maar ook veel van hen zijn gegroeid tot theorieen die we bijvoorbeeld op school moeten leren. .

Een voorbeeld van zo een wetenschapper is Ptlomey. Hij was ook een wiskundige, geograaf en astroloog. Hij accepteerde het idee van Aristotle, dat de zon en de andere planeten om de aarde draaien. Vervolgens ontwikkelde hij dit idee door observaties en wiskundige details. Zo verwierp hij toch de hypothese van Aristarchus van Samos. Hij beweerde dat de aarde juist om de zon draaide en niet andersom, hiervoor had hij geen enkel bewijs waardoor het idee snel werd verwezen.  Hij geloofde dus dat de zon, maan, Venus, Mercurius allemaal rond de aarde draaiden. Dit idee paste niet precies bij alle waarnemingen van Ptlomey.  Door de tabellen die Ptlomey had gemaakt te gebruiken konden astronomen de eclipsen en de posities van de planten voorspellen, omdat de zichtbare gebeurtenissen in de hemel het bewijs waren voor het idee van Ptlomey. Zijn idee werd voor eeuwen geaccepteerd tot een Poolse astronoom Copernicus in 1543 bekend maakte dat de zon in het centrum stond in plaats van de aarde. Ptlomey zijn conclusie klopte dus niet, maar toch heeft hij geholpen met zijn waarnemingen.

Ook Galileo Galilei was een bekende wetenschapper. een Italiaans natuurkundige, astronoom, wiskundige en filosoof. Hij ging meestal in de tegenaanval en discussieerde vaak. Galileo gebruikte een telescoop van zijn eigen uitvinding om de aanwijzingen te verzamelen die een zon gericht model van het zonnestelsel ondersteunden. In 1610 publiceerde Galilei zijn waarnemingen van de maan, de sterrenhemel, de Melkweg en de manen van Jupiter, allemaal gedaan met behulp van zijn telescoop.Het jaar daarop kwam Galilei naar Rome om aan de jezuïeten van het Collegio Romano de telescoop te demonstreren. Zijn uitvindingen zorgde ook voor de stap naar verlichting –tijd waarbij men minder dacht aan geloof etc. en meer de mens centraal zette en de wetenschap dus feiten-  dit deed hij natuurlijk niet helemaal alleen. 

Vanaf 1612 ontstond er verzet tegen Galilei's bewijzen voor een copernicaans, heliocentrisch wereldbeeld, dat niet in overeenstemming was met de opvatting van de kerk dat de aarde het centrum van het heelal was. Na een aantal jaren kwam Galilei dan ook in conflict met de Kerk, hoewel hij zelf volhield dat zijn werk slechts een zuiver theoretische beschrijving inhield, en niet in conflict was met de godsdienst, die hijzelf ook aanhing. Hij meende juist te laten zien hoe doordacht het door God geschapene in elkaar zat.

Het viel me vooral op dat deze wetenschapper zijn eigen telescoop gebruikte en ook echt op een conclusie is gekomen wat sommige mensen liet nadenken.

Nicolaus Copernicus was een wetenschapper, die een wetenschappelijke revolutie heeft begonnen.  

Copernicus' theorie kan worden samengevat in vier delen:  

  1. Het midden van de aarde is niet het midden van het universum, maar van de aarde's zwaartekracht en van de maansfeer.  
  2. De zon is vast en alle andere sferen draaien rondom de zon.  
  3. De aarde heeft meerdere bewegingen: draaien rondom zijn as en in een sferische baan rondom de zon bewegen.  
  4. De sterren zijn vast, maar lijken te bewegen door de beweging van de aarde.  

Ook bij de theorie van Copernicus heb ik de ontwikkeling over het denken van het universum gemerkt. Mensen hadden vroeger vele ideeen over hoe alles nou eigenlijk is ontstaan.

Isaac Newton werd geboren op 4 januari 1643 in Lincolnshire, EngelandZijn moeder wilde dat hij van school afging en dat hij boer moest wordenZijn meester liet dit niet toe, hij zag de talenten van Isaac in. De universiteit waar hij studeerde moest dicht dus ging hij na zijn geboorteplekHij ontdekte daar belangrijke wettenHij had ook een belangrijke boek geschrevenNamelijk ‘Mathematical Principles of Natural Philosophy’. Hij schreef in zijn boek over de drie bewegingswettenHij stelde de wet van universele gravitatie vast. Het boek is een wiskundig werk waarin Newton de wiskunde veranderdeontwikkelde en toepastewaardoor hij de beweging van hemellichamen kon begrijpen. De drie bewegingswetten van Newton zijn: 

 1)De relatie tussen afstand, tijd en snelheid.   2) Hoe de krachten beweging produceren. 

 3) de krachten die worden uitgeoefend op een lichaam die bewegingsloos is.

Door deze wetten bij elkaar te brengenkon Newton de Wet van Universele Zwaartekracht verklaren. Door fysicawiskunde en astronomie te combinerenmaakte Newton een gigantische sprong voorwaarts in het menselijke begrip van de aarde en de kosmos.

Als ik kijk naar alle wetenschappers heb ik ook gemerkt dat Newton wel het meest heeft bij gedraagt aan wat we allemaal weten over het universum.

Threshold Bigbang. 

Ingrediënten+goldilock coniditons= nieuwe complexiteit 

Weten we niet+weten we niet=Het universum, tijd en ruimte, verschillende vormen energie, verschillende vormen materie. 

Is er een andere aarde?

Een van de dingen die we ons afvragen is waarom zijn we alleen. Ik zelf vroeg me ook wel af of er wordt onderzocht naar een andere aarde. Wetenschappers denken van wel: Sinds we weten hoe groot het universum is, hoeveel sterren er zijn, hoeveel planeten er zijn. Er moet wel meer zijn dan alleen ons. Fermi paradox houdt in dat als er zoveel sterren zijn, moeten er ook andere planeten zijn. We hebben geleerd dat er veel planeten zijn, er zouden ook andere planten als de aarde kunnen zijn in onze sterrenstelsel. Dat zou betekenen dat er meerdere levens zijn op aarde. Toch weet niemand het zeker.

Astronomie vind ik erg veel op Natuurkunde lijken. Je studeert de fysische wetten en hoe wiskunde natuurverschijnselen en wetten feitelijk beschrijft. Het wordt toegepast op het universum als geheel, en niet alleen op de dingen er in zoals sterren en sterrenstelsels, maar ook de ruimte zelf. Er wordt zelfs gekeken naar hoe het universum begon en hoe het ontstond. Astronomie kun je ontleden in verschillende soorten onderzoek. Door het bestuderen van Astronomie leren we meer over de diepste onderliggende principes in de natuur waardoor je ook kunt begrijpen hoe het universum begon en zich ontwikkelde.

Je hebt ook kosmologie wat ik ook op astronomie vindt lijken. Het doel van kosmologie is om de oorsprong en de evolutie van alles dat in het universum is, proberen te verklaren vanaf de vroegst mogelijke tijd tot de dag van vandaag. Je krijgt echt de kans om het universum te zien zoals het was op verschillende tijdstippen en te kijken wat er in het universum gebeurt. Hoe ze dat doen, is profiteren van de eindige snelheid van licht.  Wanneer we licht zien, zien we licht dat lang geleden van andere plaatsen is vertrokken. Dit  laat de evolutie van het universum zien en  hoe het was vroeger in het universum. Telescopen helpen om naar het universum te kijken. Met telescopen kun je meer licht zien dan dat je ogen dat doen. Met deze  instrumenten kunnen we het verleden  zien.  

We vragen ons vaak af of er een andere planeet is net als de aarde, ik heb geleerd dat dat dus ook echt mogelijk is als je kijkt naar hoeveel sterren er zijn. De astronomie en kosmologie onderzoeken vele onderwerpen die we ons misschien dagelijks afvragen. Zoals wat was er voor de oerknal. 

Het universum

Het universum is aan het uitbreidenDe definitie van het universum is dat het alles bevat. Het universum heeft geen rand. We kunnen ons niet voorstellen hoe het universum er helemaal uitziet. Het universum is niet aan het uitbreiden in iets, het is alleen maar aan het uitbreiden. In 1920 keek astronoom Edwin Hubble met een telescoop het universum in. Hij maakte foto's en bestudeerde de foto'sHij ontdekte een ster waarvan de helderheid veranderdeWetenschappers weten nu dat er verschillende sterrenstelsels zijn met weer vele sterren erinHij ging door middel van geluidgolven kijken hoe ver sterrenstelsels verwijderd van ons waren. We kennen alleen maar de materie om ons heen. Dat maakt alleen maar 5% van al het materie dat er daadwerkelijk bestaat. Dat betekent ook dat alles wat we vinden slecht een heel klein deel van de realiteit is. Donkere materie is het spul dat het mogelijk maakt voor melkwegen om te bestaanToen we bekenden waarom het universum is zoals het is, werd het duidelijk dat er simpelweg niet genoeg normale materie is. We weten dat er iets anders is in en om melkwegen zit. We weten dat zwaartekracht bestaat. We weten veel meer over wat donkere materie niet is dan wat het wel is. De uitbreiding van het universum versneltLege ruimte heeft meer energie dan alle andere dingen in het universum bij elkaar 

Ik heb een beeld gekregen over hoe het universum er eigenlijk uit ziet, en dat we veel weten over het universum, en tegelijkertijd ook heel weinig. We weten meer van wat het niet is, dan dat het wel is. Er is dus eigenlijk nog heel veel te onderzoeken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb