Het tweede hoofdstuk gaat over onze zonnesysteem en aarde. Hierbij heb ik geleerd hoe de aarde langzamerhand is ontstaan na de Big Bang. Voor dat alles ontstaat moest eerst de zonnesysteem nog op gang komen. Dat gebeurde 5 miljard jaar geleden, toen zakte een gigantische gaswolk die bestond uit waterstof en helium samen om onze zon, aarde en zonnestelsel te vormen. Na dat onze zon, aarde en zonnestelsel gevormd waren moest er ook nog leven komen.

Er zijn verschillende plekken waar we konden leven maar toch is er alleen leven op aarde. Maar waarom de aarde? De aarde is de perfecte locatie want op aarde is er zuurstof, water en het ligt op een goeie afstand van de zon zodat het niet te koud en ook niet te warm is. Als voorbeeld op venus is het te warm en op saturn te koud om er te leven. In de tweede hoofdstuk hebben we ook geleerd over de verschillende lagen van de aarde namelijk; binnenkern, buitenkern, mantel, korst en het atmosfeer.

Er is leven op aarde. De biosfeer is het gedeelte op aarde waar leven mogelijk is. Ik vond dit een erg leerzame hoofdstuk waarbij ik allerlei nieuwe begrippen heb geleerd die ik niet wist zoals de pangea, dit is dat alle continenten vroeger een continent vormden.

De vierde threshold gaat over onze aarde en zonnestelsel. De ingrediënten hiervoor zijn nieuwe chemische elementen, wolken van chemie rijke materie en het opnieuw vormen van sterren. De goldilocks conditions van deze threshold zijn zwaartekracht, groei en willekeurige botsingen. Hierdoor ontstaan de nieuwe complexiteiten; astronomische lichamen die chemisch rijker zijn dan sterren, planeten, onze zonnestelsel en meer complexe structuren.